GYIK

Miről ismerem fel a biztonságos, EU-konform játszótereket?

Az Európai Uniós előírások szerint a csúszdák végére lassító elemeket, a játékokra gumibevonatú üléseket, a balesetveszélyes helyekre pedig gumiszőnyeget kell tenni, ahogyan a játékokat is homokággyal vagy gumitéglával kell körbevenni.

Ki felel a játszótéri balesetekért?

A törvény egyértelműen fogalmaz: ha egy köztéri játék a rendeltetésszerű használat ellenére balesetet okoz, a fenntartót terheli a felelősség.

Kihez fordulhatok, ha veszélyes állapotú, sérült játékot találtam?

A játszótér mindenkori fenntartójához, közterületek esetében kivétel nélkül az illetékes önkormányzathoz.

Mikor és hogyan szóljunk rá mások gyerekeire a játszótéren?

Rászólni akkor érdemes, ha a játék annyira eldurvul, hogy veszélyezteti a gyerekünk biztonságát. Először szép szóval, a közös játékba bevonva, azután erélyesebben, végül a felnőtt kísérő számon kérésével.

Megkínálhatok-e idegen gyerekeket a játszótéren enni- és innivalóval?

Nem illik, és nem is szabad megkínálni más gyermekét anélkül, hogy előzetesen a szülő engedélyét kértük volna, hiszen a gyermek akár allergiás is lehet az adott ételre.

Hány éves kortól használhatják egyedül a gyerekek a játszótereket?

A játszóteret a 6 éves kor alatti gyermekek kizárólag szülői felügyelet mellett, míg a 6 év felettiek már önállóan is használhatják. A 14 éves kor felettiek számára viszont a játszóterek használata általában tilos.

Hogyan válasszunk sportágat?

Gyermekkorban a megfelelő sportág kiválasztása nagyfokú körültekintést igényel. Többek között figyelembe kell vennünk gyermekünk testalkatát, természetét és érdeklődési körét is. Könnyű, nem megterhelő testmozgást már egészen kis korban elkezdhetünk, azonban az intenzív, versenyszerű sportolással érdemes várni.

Milyen mozgásformák javasoltak a különböző életkorú gyermekek számára?

A bölcsődei, óvodai tornafoglalkozások során a játékos gyakorlatok, vetélkedők a fontosak, hiszen ezek szerettethetik meg gyermekeinkkel a testmozgást. Kisiskolások számára azok a mozgásformák a legjobbak, amelyek a törzs izomzatát egyenletesen erősítik, ilyen például az úszás és a torna. 9 éves kor után már fizikai erőnlétet javító edzésformák is végezhetők, mint például a kerékpározás és a futás, és ellenőrzött keretek között lassan a versenysportok is elkezdhetők.

Szabad-e sportolni egészségügyi problémával, ha igen, mit?

Ez elsősorban a betegségtől függ. Az intenzív mozgástípusok nem kedveznek például az asztmás gyermekeknek, de az úszás nekik és a gerincferdüléssel küzdők számára is kifejezetten előnyös.

Veszélyes-e a versenysport?

A versenysport fokozott odafigyelést igényel. A legnagyobb veszélyt a túlterheléses sérülés jelenti, mert alattomos, és akár súlyosabb kimenetele is lehet. A túlterheléses sérülésnél sorozatosan kisebb traumák érik a szöveteket, a csontokat, az ízületeket, melyek nem tudnak regenerálódni a folyamatos edzések miatt. Ezek a traumák adódhatnak a helytelen edzésből, a bemelegítés hiányából, de akár abból is, hogy az adott sportágban egy testrész túl nagy terhelést kap.

Melyek a legbiztonságosabb sportok?

Az úszás, a túrázás, a tollaslabda, a jóga, a tánc, a falmászás és a küzdősportok.

És melyek a legveszélyesebbek?

Az extrém sportokat leszámítva a legveszélyesebb sportágak közül is kiemelkedik a kosárlabda, a kerékpározás, a röplabda és a tenisz.

Melyik a legfontosabb közlekedési szabály, amit minden gyereknek észben kell tartania?

Látni és látszani! Attól, hogy mi látjuk a másikat, egyáltalán nem biztos, hogy ő is észrevesz minket.

Mi okozza a legtöbb közlekedési balesetet?

A legtöbb gyerek autóbalesetben sérül meg. Vagy azért, mert takarásból lép ki az úttestre, vagy azért, mert a balesetet szenvedő autóban utazik.

Mikor engedjük el először egyedül a gyerekünket iskolába?

Gyerekre válogatja, de általában a 9-12 éves gyerekek már elég érettek az önálló, gyalogos közlekedésre. Az első néhány alkalommal célszerű a tudtuk nélkül, a távolból követni őket, hogy megnyugodhassunk: mindent úgy csinálnak, ahogyan megbeszéltük.

Mire kell figyelni egy gyereknek a tömegközlekedési eszközökön?

Tisztában kell lenniük azzal, hogy a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóit nem az ő méreteikre szabták, és a felnőttek sem feltétlenül számítanak rájuk.

Indulnak-e KRESZ-tanfolyamok általános iskolások számára?

Indulnak, sőt, ma már létezik ingyenes közlekedésbiztonsági e-learning képzés is. A program elsősorban az általános iskolásoknak segít abban, hogy gyalogosként és kerékpárosként, a szabályokat ismerve és tiszteletben tartva, biztonságosan vehessenek részt a közlekedésben.

Közlekedési eszköznek számít-e a görkorcsolya, a gördeszka és a roller?

A hatályos jogszabályok szerint a görkorcsolya, a gördeszka, a roller és a futóbicikli nem járműnek, hanem játékszernek számít. A közlekedés viszont egyáltalán nem játék, ezért ezeket az eszközöket is körültekintően, védőfelszereléssel célszerű használni.